„Денес над Македонија“ е државна химна на нашата татковина. Автор на стиховите е Владо Малески, а музиката е на Тодор Скаловски. Напишана е во 1941 година. По завршувањето на Втората светска војна
е усвоена како химна на СР Македонија, во рамките на поранешна Југославија, а по осамостојувањето на Република Македонија, на 11 август 1992 година со закон е прогласена и за химна на независна Македонија.
Слушни една изведба на химната на РС Македонија и провери дали ги знаеш стиховите.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *