– Во Германија новогодишната ноќ е незамислива без огномет. Традицијата да се прави врева на новогодишната ноќ датира од средниот век, кога луѓето штракаат по улиците за да ги избркаат злите духови.

– Жителите на островите Карибати, во централниот дел на Пацификот, први ја дочекаа Новата година, додека Американска Самоа е последна што ја слави.- Во Грција оваа прослава се совпаѓа со празникот Свети Илија, кој се карактеризира со торта во која е втисната паричка, а кој ќе ја најде ќе биде награден во Новата година. Грците имаат уште еден обичај поврзан со Новата година – тие често покануваат во куќата прв да влезе некој посебен пријател или член на семејството, за кој се верува дека носи среќа и спречува да влезат лоши работи. 

– Австријците на Нова година подготвуваат свечен ручек кој вклучува печење како симбол на среќа и благосостојба, а за десерт сладолед од ментол во форма на детелина со четири листа. Ова се главните услови за обезбедување среќа во новата година за таа нација.

– Во Сицилија е вообичаено да се јаде лазања за Нова година, бидејќи носи среќа. 

– Во Куба се верува дека оној што ќе изеде 12 грејпфрути на полноќ – симболични за 12-те месеци од годината – треба да има среќа во следната година.

– Давањето бакнеж на полноќ во Америка потекнува од маскенбалите кои биле вообичаени низ историјата. Според традицијата, маските ги симболизирале злите духови од старата година, а бакнежот претставувал очистување во новата година.

– Норвежаните јадат пудинг од ориз за Нова година, а во него кријат бадем. Пудингот се служи во поголем сад, во кој има само еден бадем. Се сервира во чинии и се верува дека тој што ќе најде бадем во пудингот ќе го следи среќа и богатство.

– Холанѓаните за Новата година јадат крофни, бидејќи имаат облик на круг, за кој се смета дека носи среќа.

– Јапонците ја започнуваат прославата наутро со чистење на куќата, со што симболично се чисти „прашината од минатото“ и се подготвува домот за успешна година.

– Бразилците имаат обичај да носат бела облека на новогодишната ноќ за среќа и мир во наредната година. Откако ќе прослават на полноќ со музика, огномет и вечера, одат на плажата каде што ги прескокнуваат „седумте бранови“, фрлаат цвеќе во океанот, додека некои палат свеќи во песокот за Новата година да им донесе среќа и богатство.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *