Пингвините се најслатките суштества, неверојатно динамични и интересни. Не е ни чудо што тие често се главни ликови во анимирани филмови. Прочитајте неколку факти за овие необични птици.

Пингвините се плашат од китовите убијци кои ги ловат со ентузијазам. Кога пингвините не знаат дали нивниот природен непријател е во близина, тие се гушкаат на работ на површината на мразот долго време додека најхрабриот член на јатото не се осмели да нурне. Ако остане жив, другите го следат.
Не сите пингвини живеат во поларни географски широчини. На пример, пингвините од Галапагос живеат на истоимените острови, а всушност просечната годишна температура таму е околу +18 степени Целзиусови.
Најголемите пингвини во светот се кралските пингвини. Десет од дванаесет месеци во годината живеат на Антарктикот.
Пингвините навистина не замрзнуваат во ладна вода благодарение на дебелиот слој маснотии и цврсто поставените пердуви.
Поларните видови пингвини можат да издржат температури до -60 степени
Нозете на пингвините исто така не се замрзнуваат, бидејќи бројот на нервни завршетоци во нив е минимален.
Царските пингвини се моногамни, се парат доживотно.
Пингвините се многу чувствителни на нивните јајца. Еден ден, група геолози украле јајце за да го изедат, но јато пингвини почнале да ги бркаат. Геолозите решиле да им го вратат јајцето, по што потерата престанала.
Пингвините пливаат со брзина од над 35 километри на час.
Пингвините претпочитаат да ловат риба во горните слоеви на водата, но доколку е потребно, тие можат да нурнат на длабочина од 150-200 метри.
Пингвините се единствените птици во светот кои можат да одат исправено.
Не сите пингвини се безопасни и слатки. Карпестите пингвини, на пример, имаат прилично агресивна диспозиција.
Еднаш годишно, на пингвините им растат нови пердуви, ослободувајќи се од старите.
На пингвините не им треба свежа вода – тие можат да пијат солена морска вода, бидејќи специјалните жлезди во нивното тело ја филтрираат солта.
Во јата пингвини, искусните стари мажјаци ги учат младите да ловат.
Најчестите пингвини во светот се златнокоси. Ги има околу дваесет милиони.
Сите видови пингвини живеат во големи колонии, освен еден – величествените пингвини кои живеат во Нов Зеланд.
Антарктичките пингвини ги градат своите гнезда користејќи камења и земја како градежен материјал.
Сите пингвини имаат црн грб. Ова ви овозможува подобро да ја привлечете целата топлина – црната, како што знаете, придонесува за топлина.
Пингвинот е симбол на оперативниот систем Линукс.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *